Storiez

Ondernemen op het scherpst van de snede

Read 5 min.

Hoogeveen – Vanaf 1997 zijn Taco Boelema en Carla de Groot aan de Edisonstraat 14 bezig met hun onderneming waarin boven al het andere het vakmanschap wordt gevierd. Tebra Messenindustrie is een bedrijf met 38 werknemers die stuk voor stuk zorgen voor een vlijmscherpe kwaliteit van de producten.

Bij Tebra word ik ontvangen door een tweetal vriendelijke medewerkers en vervolgens loop ik met Taco naar een vergaderruimte waar er al veel producten te bewonderen zijn in een vitrinekast. Het is meteen duidelijk dat de mensen die bij Tebra werken trots zijn op hun werk, én op de vele verschillende variaties in producten. “25 jaar lang staan de medewerkers hier ’s ochtends dag in dag uit voor de deur en door hen draait de onderneming zo goed. Vaklui zoals deze mensen verdienen eigenlijk van iedereen meer waardering” oppert Taco.

“Diversificatie is goed, maar kwaliteit is de prioriteit”

7% per jaar

Van familie Tebra hebben we in 1997 de onderneming overgenomen”. Destijds produceerde Tebra aan de Edisonstraat 14 unieke en kleine producten, maar sindsdien is de onderneming uitgegroeid tot een bedrijf waar vrijwel alle mogelijke industriële messen en machinemessen worden geproduceerd. Door de gestage uitbreiding en een solide klantenbasis heeft Tebra in de afgelopen jaren zelfs een gemiddelde groei door mogen maken van circa 7% per jaar. “Maar,” vertelt Taco me, “je kunt niet alle soorten messen maken, daarom is het beter om kwaliteit te waarborgen in de varianten die je maakt”

Tebra heeft synchroon aan hun groeiende klantenbestand ook de onderneming zelf uit weten te breiden. Het machinepark is bijvoorbeeld gegroeid met veel CNC machines. Daarnaast is er een aantal jaren geleden een nieuwe vestiging bijgekomen en wordt het huidige fabriekspand binnenkort verder uitgebreid. “Dit jaar is het ook drukker dan we in deze Coronaperiode hadden verwacht. Als het zo doorgaat dan is de opschaling in personeel een must”. De toekomst hierbij is volgens de Hoogeveense ondernemer om meer handwerk te automatiseren, maar ook een tweede ploeg voor meer workflow.

Het doel

Uitbreiding is geen doel op zich wordt me verteld. Wel is er het doel om over vijf jaar ‘de beste leverancier’ te zijn binnen de messenindustrie. Van oorsprong zit de messenindustrie veel in Duitsland en Engeland, maar Tebra ziet hier de kans in om kwaliteitsmessen uit Nederland te vermarkten in de 18 landen waar de onderneming levert.

Ook het verschil in branches waarvoor geproduceerd wordt is groot. De machinemessen worden gebruikt in de voedselverwerking, palletindustrie, papierindustrie, rubberindustrie en de recycling. Van alle markten thuis dus. Het leukste vindt Taco het om vroeg met de klant in gesprek te gaan wanneer die onderneming een nieuwe machine moet hebben. Dan kan hij met het team bij Tebra meedenken over alle toepassingen en de ontwikkeling van unieke messen in gang zetten. “De oplossing vinden met op maat gemaakte kwaliteit is dan toch wel altijd een mooi proces”.

Het gestage groeien brengt echter wel uitdagingen met zich mee. Tebra maakt natuurlijk een groot scala aan verschillende producten, die allemaal veel stations passeren voordat ze gereed zijn. Logistiek en planningsgewijs werken is daarom wel de uitdaging waar de medewerkers van de messenleverancier dagelijks voor staan. Taco onderkent hierbij dat de vernieuwde planmatige aanpak en het samenspel van alle kennis van de vele facetten die een rol spelen, prachtig is om te zien. “Nogmaals; zonder de vakmensen die de verantwoordelijkheden oppakken en op basis van ervaring meedenken, zouden we het werkproces niet zo kunnen laten lopen als dat het nu doet”.

“je kunt niet alle soorten messen maken, daarom is het beter om kwaliteit te waarborgen in de varianten die je maakt”

Het neusje van de zalm

Als ik vraag aan Taco wat nu het product is waar Tebra het meest in gespecialiseerd is, geeft hij een ietwat onverwacht antwoord; “het beste product dat we hebben is het proces dat we samen opgebouwd hebben door de jaren heen”. Hiermee doelt de ondernemer op hoe de samenwerking tussen alle facetten van het bedrijf op elkaar is afgestemd en hoe dit met ervaring van alle werknemers is ingericht.

Ik begrijp meteen wat Taco bedoelt, maar toch wil ik graag weten met welke vaardigheden het beste de eventuele concurrentie aan zouden kunnen gaan, buiten het efficiënte werkproces om. “Eigenlijk is dat ook de veelzijdigheid in kwaliteit. We kunnen hier veel bewerkingen in huis uitvoeren, zoals draaien, frezen, draadvonken, harden, slijpen etc. Een van de dingen die laat zien dat we tot heel wat in staat zijn is bijvoorbeeld het feit dat we snijwalsen kunnen produceren en scherpen. Dit zijn producten met een zeer hoge moeilijkheidsgraad. De machines voor deze techniek worden me getoond tijdens de tour door de fabriek heen. Er staat een mooi en modern machinepark. Robots werken tussen de medewerkers gestaag door. Dit is de toekomst.

Wil je meer weten over Tebra, of over de verschillende producten die ze maken? Neem dan snel een kijkje op de website van Tebra Messenindustrie.