Growz
Storiez

Oud wordt nieuw in de milieutechniek

Read 5 min.

EMMEN – Voor het interview van vandaag zijn we in Emmen bij familiebedrijf Wortmann Milieutechniek BV. Ondernemer Max Wortmann won vorig jaar de prestigieuze Jonge Ondernemersprijs van het Noorden, dus was het hoog tijd om op bezoek te gaan bij de leverancier van perscontainers. Alhoewel Max met veel plezier terugkijkt op het winnen van de prijs voor dé jonge ondernemer van het noorden, ligt de focus altijd op de toekomst. We hebben het over de werkzaamheden van de onderneming, over de hoeveelheid branches, de nieuwe bedrijfspanden en wat morgen te brengen heeft.

Zo’n vier jaar geleden heeft Emmenaar Max Wortmann het stokje overgenomen van vader Henk Wortmann. Beide ondernemers in hart en nieren tref ik aan bij hun pand aan de Karel Doormanstraat, die ze zo’n anderhalf jaar geleden hebben betrokken. Vader Wortmann is ruim dertig jaar geleden begonnen met de handel in perscontainers. In de loop der jaren zijn de activiteiten uitgebreid met onder andere onderhoud, verhuur, revisies en transportondersteuning. Daarnaast worden in de werkplaats in Emmen klant specifieke oplossingen ontworpen en gebouwd.

Oud wordt nieuw en meer mogelijkheden bij Wortmann

Afvalverwerking komt bij veel organisaties vaak niet op de eerste plaats. Max vertelt dat bedrijven zich logischerwijs willen focussen op hun core business, in plaats van hun afval. Wortmann speelt in op dat gedachtegoed en levert zowel standaard machines als oplossingen op maat voor iedere specifieke situatie. Zo houden de werknemers bij Wortmann Milieutechniek zich bezig met verkoop, verhuur, serviceverlening, transporten en  revisies van perscontainers. “Vooral met oog op de circulariteit vinden we het gewoon zonde als oude machines zelf afval worden. Doorgaans gaat een perscontainer zo ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Met het refurbishen van de container wordt de levensduur simpelweg verdubbeld.” Bij de revisie van een perscontainer wordt de machine volledig uit elkaar gehaald. Alle slijtdelen worden vervangen of gereviseerd, te denken aan hydraulische componenten, mechanische slijtdelen of besturingstechniek. Daarnaast wordt de machine eventueel op wens van de klant aangepast. Daarin ligt ook meteen de kracht van Wortmann. ‘Door de hoge flexibiliteit en oplossingsgerichtheid van ons hele team, kunnen we op bijna iedere vraag van de klant antwoord geven’, aldus Max Wortmann.

Doorgaans gaat een perscontainer zo ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Met het refurbishen van de container wordt de levensduur simpelweg verdubbeld

Groeistuipen

Wortmann bedient klanten door heel Nederland met een grote diversiteit aan bedrijven. Productiebedrijven, distributiecentra, drukkerijen, campings en ziekenhuizen worden door Max als voorbeeld genoemd. De onderneming maakt een flinke groei door en is de laatste jaren verdubbeld in het aantal medewerkers. Om de groei verder door te kunnen zetten, bouwt Wortmann op dit moment twee productiehallen van elk 1.000 vierkante meter. De hallen worden van alle gemakken voorzien om efficiënt te kunnen werken aan machines. Dit is misschien wel het onderdeel waar de jonge ondernemer met het meeste enthousiasme over spreekt. Met de uitbreiding van de twee productiehallen is Wortmann klaar voor de toekomst.

Innovatieve oplossingen zorgen voor een verbeterde circulariteit

De regio

Wortmann Milieutechniek vindt haar oorsprong in Emmen, maar is actief in heel Nederland. ‘We bedienen klanten in Maastricht, maar ook in Delfzijl’. Daarnaast is de Randstad ook een regio waar we veel machines en diensten leveren. Wanneer we vragen waarom Max twee bedrijfshallen in Emmen laat bouwen en niet zijn uitbreidingen in de Randstad zoekt, reageert hij lovend over de regio. “Naast het feit dat we hier vandaan komen, biedt de regio goede mogelijkheden om te groeien met onze onderneming. Dutch TechZone,  Provincie Drenthe en Gemeente Emmen zijn partijen die zorgen voor het goede ondernemersklimaat en vestigingsklimaat. Daarnaast benoemt de jonge directeur van Wortmann Milieutechniek de instelling en nuchterheid van de regio, de betrouwbare partners en de vestigingskosten als voordelen van het vestigingsklimaat in Emmen. Daar zijn wij het natuurlijk meteen mee eens!

Wij kijken uit naar wat de toekomst te bieden heeft voor de onderneming! Wil je alvast meer lezen over de organisatie, klik dan op de link hieronder.